Az elején persze a száraz tényeket jegyezték fel:

"Vitéz Tibor 25 éves, Sötét hajú, nagyjábol 190 centiméter magas fiatalember. Mosonmagyaróvárról érkezett, felesége, gyermeke nincs. Kis lakást bérel a Május 1. téren, földszinten. "

Eddig tartottak a tények. Ezek után olyan részletesen számoltak be Tibor mindennapi életéről, hogy Márti, aki az előtt soha ilyen aktával nem találkozott szinte lefagyott, ahogy nagy zöld szemei végigsiklottak a sorokon.

"Az elmúlt egy héten már megfigyelés alatt állt, de semmi gyanús tevékenységet nem folytatott. A városban még szinte senkit nem ismer. A pártházban kétszer járt, munka után. Dohányzik, alkoholt nem fogyaszt, nőkkel nem ismerkedik." Ez volt az első bejegyzés. A következő már több információ tartalmazott.

"A mai nap ismét a pártházban járt, ahonnan vidáman távozott az egyik titkárnő (Tordai Márta) társaságában. Együtt mentek az Engels Frigyes út és a Népfront utca sarkáig, ahonnan Tibor egyenesen hazament. Út közben cigarettázott. Hazaérve telefonált, majd rádiót hallgatott. A nap további részében nem lépett ki a lakásból."

Mivel a két évvel azelőtti iratokban semmi használhatót nem talált, lapozott néhány oldalt. A bejegyzések azonban júliusnál véget értek. Az utolsóból semmi új nem derült ki. Márti elkezdte végigolvasni újra,de hiába. Találomra kivett egy újabb dossziét és megnézte annak az utolsó dátumát. Török Mária neve volt a címkén. Marival osztálytársak voltak a középiskolában, azóta nem beszélt vele. Néha elsuhantak egymás mellett az utcán, de Márti nem sokat tudott az életéről. A jelek szerint nem volt ezzel így mindenki. A mappában szerepelt minden részlet. Mártit megrémisztette a bejegyzések részletessége. Nem is értette miért szolgálja a rendszert ez a rengeteg érdektelen információ. Soha nem érdekelték különösebben mások apró-cseprő dolgai. Mégcsak pletykás sem volt. Egyszer véletlenül fültanuja volt, amint a főnöke egy Sára nevű nővel beszél telefonon, miközben a felesége az előtérben várta. Nem igazán foglalkozott a hallottakkal. Soha senkinek nem említette. Julival ugyan minden apróságot kitárgyalt, de rajta és Tibin kívül nem igazán foglalkozott az emberekkel. Irtózott a gondolattól, hogy az ő életét is ilyen aprólékosan lejegyzik és egy fiókba teszik. A kiváncsiság nyitotta ki helyette a fiókot, kereste ki a nevével ellátott mappát és tette az ölébe. Akkor pedig már nem maradt más választása, minthogy belenézzen és megtudja mit is tartanak számon az ő mindennapjaiból. Ez a mappa is az adatokkal kezdődött. A 24 évével, a közepes magasságával, a sötét hajával. Aztán következtek a bejegyzések. Az első akkor készült, amikor érettségizett...

A bejegyzés trackback címe:

https://felhojaro.blog.hu/api/trackback/id/tr25064328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása